Yaşamı bize sunan birbirinden farklı beş duyu organımız bulunmaktadır. Bunlardan birisi işitme ve duyma yeteneğini bize kazandıran kulağımızdır. İncelemede kendi içersinde bölümlere ayrılır. Birbirinden farklı görevlere sahip olan üç bölüm var. İç kulak, dış kulak ve orta kulak olarak işitmemizi sağlar.
Dış Kulak: Kulağımızın en dış kısmı olarak bilinip kulak yolu ve kepçesinden oluşur. Kulağın iç kısmında zar vardır en sonda bulunur. Kulak kepçesinin kıkırdak yapıya sahip olmasından dolayı hasarlara karşı korumalıdır. Kulağın içersinde oluşan sarı sıvı dışarıdan gelecek pisliklerin önlenmesini sağlamaktadır.
Ortak Kulak: Örs, üzengi ve çekiçten oluşur. Körü görevi oynayarak dış ve iç kulağı birbirlerine bağlar. Görevi vücutta oluşacak olan basıncı düzenli kılarak kulak zarının yırtılmasını önler.
İç Kulak: Salyangoz yarım daire şeklinde dalız kanallardan oluşmuştur. Dışarıdan gelen sesin kulağımızın ilk önce salyangoza benzer kısmında toplanarak burada yarım daire kanallar doğrultusunda beynimize iletir. Titreşimlerin iletilmesinde sinirler önemli rol oynar.