Kurtuluş savaşı döneminde ülke yabancı devletler tarafından işgale uğrayarak topraklara sahip olunmaya çalışılmıştır. Her cepte üzerinde Türk halkının verdiği amansız mücadele sonucunda ülkemiz kurtulmuştur. Kurtuluş savaşı 19 Mayıs 1919 yılında Atatürk’ün Samsun’a çıkışı ile başlamıştır, 11 Ekim 1922 yılında Mudanya Mütarekesi ile fiilen bitmiştir.
Doğu Cephesi
XV. Kolordu komutanı Kazım Karabekir önderliğinde ileri bir taarruz ile Gümrü’ye kadar ilerlemiştir. Ermeniler püskürtülerek vatan topraklarından dışarıya atılmıştır. Bunun üzerinde Gümrü Barış antlaşması ile birlikte cephe kapanmıştır.
Gümrü Barış Antlaşması ile birlikte TBMM tanınmıştır. Kars, Sarıkamış, Iğdır, Selim ve Kulp Türkiye’ye verilecektir. Sevr antlaşmasının geçersizliği sağlanmıştır. TBMM için ilk siyasi ve askeri zaferini kazandığı dönem olmuştur.
Ermenilerle savaşılan cephedir.
İlk Kapanan cephe.
3 Aralık 1920 Gümrü antlaşması ile savaş sona erdi.
TBMM için ilk siyasi ve askeri zaferi kazanılmıştır.
Güney Cephesi
Kuvay-ı Milliyenin mücadele verdiği cephelerdendir. Başarılı olunan cephelerden olup Ermeni ve Fransızlara karşı mücadele verilen cephe olmuştur. İngilizler tarafından işgal edilen yerler Fransızların kontrolüne bırakılarak geri çekilmişlerdir. Sütçü İmam önderliğinde harekete geçilmesi ile Kuvay-ı Milliye tarafından 10 Şubat 1920 Maraş işgalden kurtarılmıştır. Doğan Bey önderliğinde Urfa Ermenilerin elinden 11 Nisan 1920 yılında işgalden kurtarıldı. 1921 yılında Antep Fransız işgalinden kurtarıldı.
Fransa ile TBMM arasında yapılan antlaşma sonucunda Güney Cephesi kapandı. 20 Ekim 1921
Hatay dışında bütün topraklar geri verilmiştir.
Kuvay-ı Milliyenin zaferi.
Fransız ve Ermenilerle savaşıldı.
Batı Cephesi
En önemli cephelerden olduğu için önemli değer kazanır. Boğazlar ve Karadeniz’e açılan kapı olmasından dolayı amansız savaş görülmüştür. Kuvay-ı Milliye ve devamında TBMM tarafından düzenli ordunun savaşı cephe olmuştur. Yunanlılar için önemli cephe olduğundan dolayı İngilizler tarafından verilen desteklerle iki ayrı milletle savaştık. 24 Ekim 1920 Kuvay-ı Milliye’nin yaptığı Gediz Taarruzunda başarısızlık sonucunda düzenli ordu harekete geçmiştir. Kuzeyde Albay İsmet, Güneyde Albay Refet görev aldı. Burada I. ve II. İnönü savaşları yapıldı. Ordular İsmet Paşa komutasında birleştirilerek kazanılmıştır. Sakarya ve Büyük Taarruz döneminde Mustafa Kemal başkomutan ve Fevzi Çakmak ise Genelkurmay Başkanı olarak cephelerde mücadele vermiştir.
En yoğun savaşın olduğu cephedir.
11 Eim 1922 yılında Mudanya Ateşkes Antlaşması ile kapandı.
Yunanlılar ve İngilizlerle savaşılmıştır.
Kuvay-ı Milliye sonra TBMM düzenli ordusu savaşmıştır.