Osmanlı Devletindeki Vakıfların İsimleri

Osmanlı devletinde vakıflar aktif şekilde faaliyetlerine devam etmiştir. Toplumun ihtiyacı karşılanması adına zenginler tarafından kurulan çeşitli vakıflar olmuştur. Sahip oldukların malların bir kısmını veya tamamını bu vakıflara bağışlayarak halkın yararına sunanlar olmuştur. Osmanlı devletinde başta Padişah, Sultan ve Şehzadeler olmak üzere bir çok kişi vakıf kurarak yardımlaşmayı sağlamıştır.

Vakıf ve Devlet: Osmanlı döneminde kurulup devlet bünyesinde olan vatandaşların canını ve malını korumakla yükümlü olmuştur.

Osmanlı Tarihi ve Vakıf: Kendi adlarına vakıf kurmak isteyen kişiler Kadıya müracaat ederdi. Vakıflar burada vesika mahkemece tescil edilerek sunulurdu. Burada verilen kararlara padişahlar dahi uyması şart gösterilmiştir.

Gölleri Temizleme Vakfı: Gelirlerini Ali Mescidi yanında bulunan kaldırım ve Çukurbostan çevresindeki göllerin temizliğini gerçekleştirmektedir.

Yuva Kuran Vakfı: Hayırsever tarafından kurulup evlenmek isteyen kişilerin ihtiyaçlarını karşılayan vakıf olmuştur.

Çevre Düzenleme Vakfı: Cami, Çeşme ve Kilitbahir’de bulunan limanların çevresini temizleme, yolların tamiri, düzenlemek için kurulmuştur.

At Vakfı: Sokullu Mehmet Paşa tarafından kurulan vakıf iyi at yetiştiriciliği için faaliyet göstermiştir.

Dinlenme için Bahçe Vakfı: Dinlenmek isteyen kişiler için bahçeler kurulup buranın düzenini sağlamak için harcamalar yapardı.

Sanayi tesisi kuran vakıf
Köprü ve sel zararlarından korunma vakfı
Serbest kalan köleleri koruma vakfı
Dinlendiren vakıf
Duvar ve sokak temizliği vakfı
Borçlu dostu vakfı
Öğrencilere elbise vakfı
Leylek vakfı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir