Ülkemizin yönetim biçimi 1923 yılında Cumhuriyet olarak kabul edilerek parlamenter sistemde yönetim sağlandı. Halkın kendi özgür iradesi ile seçim sonucunda ülkeyi yönetecek olan kişileri seçme ve seçilme hakkı getirilmiştir. Parlamento yasama faaliyetlerini yöneten organ olarak kendisine kanunlar tarafından verilen yetkileri kullanmaktadır. Halkın doğrudan görüşleri görüşülerek refahı sağlanmak adına çeşitli kanun tasarıları ortaya çıkartılabilir. Egemenlik kayıtsız şartsız milletin olup kararlar halkın özgür iradesi doğrultusunda gerçekleşmektedir.
Halkın seçtiği temsilciler (milletvekili) parlamento da halkı temsil ederek onların sıkıntılarına çözüm ve geleceğine çözüm getirmektedir.
Ülkemizde yönetim biçimi Cumhuriyet olmasından dolayı demokrasi yani çoğunluğun yönetim hakkı elindedir. Yapılan son düzenlemeler ile ülke yönetiminde Cumhurbaşkanı seçimleri de halk tarafından yapılmaktadır. Ülkenin idaresi ve temsilcisi olarak Cumhuriyetin kontrolü bütünü ile halka tanınmıştır. Siyasi parti liderlerinin aday olarak koydukları kişiler halkın düşünce ve özgürlükleri ile ortaya çıkmaktadır. Yönetim halka ait olması ile birlikte demokrasi olarak diledikleri zaman seçimlerle kararlarını değiştirebilirler. Halkın refahı ve özgürlüğü doğrultusunda kendilerini yönetecek olan insanları seçmeleridir.