Orhan Bey Döneminde Ele Geçirilen Yerler

Osmanlı beyliğinin kurucusu olan Osman Bey’in vefatından sonra babasının yerini alan Orhan Bey 1320 yılında vekaleten yerine geçmiştir. Osmanlı beyliğinin yükselişi için fetihler başlatarak bir çok yeri topraklarına katmıştır.

Selçuk bey 1299 yılında Anadolu Selçukludan ayrılarak bağımsızlığını ilan etti. Orhan Bey Moğol istilalarından kaçan Türklere kendilerine katılmasını istemiştir. Gücüne güç katarak devlet olma yolunda ilerlemeler sağladı.

Bursa’nın Fethi (1326)
Bursa kalesi dört bir yandan kuşatılarak ele geçirilmiştir. Yardım alma umudu kalmayan şehri teslim etmek zorunda kaldı. Şehir halkına hoşgörü gösterilmesi katılımları yükseltmiştir.

Palekanon Savaşı (1329)
Bursa’dan sonra Akça Koca, Kara Mürsel ve Gali Abdurrahman yönetiminde kuvvetler Kandıra, Karamürsel, Şamandıra ve Kydoe kaleleri ele geçirildi. Türk birlikleri her geçen gün boğaza biraz daha çok yaklaşmasından dolayı boğazları korumak adına Bizanslılar ordularını toplayarak Osmanlıların karşı sefere çıktı.

İznik
Pelekanon’un ele geçirilmesi ile İznik tekrar kuşatılarak ele geçirildi.

Karasioğullarının beyleri ölümünden sonra yerine Demirhan bey geçmiştir. Kardeşi Dursun Bey, beyliğin başına geçmesine karşı çıkarak Osmanlılara sığınmıştır. Orhan Bey yardım ederek karesi seferine çıkarak Bergama kalesi kuşatıldı.

Türklerin Rumeli’ye geçişi (1353)
Bizans İmparatoru III. Andronikos’un ölümünden sonra küçük yaştaki olup imparator ilan edilmesi ile zayıflıkları ortaya çıktı. Bunun üzerine Türkler harekete geçerek Rumeli’nin fethini gerçekleştirdiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir