İnsanlar nefislerinin kontrolüne sahip çıkmadığı sürece toplum içinde gıybet, iftira ve kıskançlık gibi unsurlar kendisini gösterir. Toplumsal olarak gıybet, iftira, kıskançlık gibi unsurlar insanlar arasında iletişime zarar verir. Güven duygusunun kaybolması ve iletişimi olumsuz şekilde etkileyecektir. Herkes emeği doğrultusunda bir noktalara ulaşabilir. Allah herkese yetecek kadar verdiğini düşünürsek elimizdekilere şükretmemiz gerektiği açıkça ortadadır.
İnsanların fazlasını istemeleri kontrolsüz istekleri onlara ve çevresindeki arkadaşlık bağlarına en büyük zararları verir. Her insan kendisini bilerek doğru bir yoldan ilerlemesi gerektiğidir. Bizde bu dünyanın bir parçası olarak hal ve hareketlerimizi düzene sokmalıyız. Kendimizi düzene soktuğumuz zaman ilerleyeceğimiz yol açık olup kendimizi çok daha rahat hissederiz. İnsanlara zarar vermeden bir yaşamın parçası olmak önemli değerlerden olmaktadır.
Dinimizce de uzak durulması üç şey varsa bunlar gıybet, iftira ve kıskançlıktan oluşur. Çevremizdekilerle bağlarımızın kuvvetlenmesi için onların sahip olduklarını istememeliyiz. Onların kötülüğünü düşünmek bizim günah olan gıybet, iftira ve kıskançlığa doğru yönelterek hoş karşılanmaz.