Neden Gözlerimiz Açıkken Hapşıramayız

Hapşırmak eylemi vücut tarafından refleksler tarafından gerçekleşen olaydır. Bir kişi hapşıracağı zaman kendisini kontrol edemediği gibi vücudun vereceği tepkiyi de kontrol edemez. İnsanlar hapşırırken otomatik olarak gözleri kapanır, yüzlerini sıkarak karşı verirler.

Hapşırma olayı burnumuzdaki sinirlerin uyarılması sonucunda beynimiz tarafından mikropların ve yabancı partiküllerin dışarı atılmasını gerçekleştirir. Burnumuz gıdıklanır, soğuk algınlığı olduğunda daha da hassaslaşarak hareket eder. Hapşırırken yüzümüzün çeşitli noktaları istem dışı hareket ettiririz. Doğal refleks eylemi olarak hapşırdığımız zaman gözlerimiz kapalı olur. Hapşırma olayı sırasında burnumuzdan çıkan havanın yanı sıra gözlerimizi de kontrol edemeyiz.

Hapşırma sırasında eğer gözlerimiz açık olsaydı basınçtan dolayı gözlerimiz yerinden çıkabilirdi. O yüzden kimsenin hapşırma sırasında gözlerini açık tutmadığı gerçektir. Burnumuzun iç duvarı gıdıklanarak beynimizdeki hapşırma merkezine sinyalleri iletir. Hapşırma merkezi aldığı sinyal sayesinde göğüs, diyafram, mide ve göz kapaklarına ileterek harekete geçer. Vücudumuza yabancı toz tanelerinin girmesini önleyerek tüm kaslar sistemli şekilde çalışarak hepsini dışarı atmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir