Doğal afetlerin ne zaman hangi şekilde meydana geleceğini bilemeyiz. Yıkıcı etkisi olan doğal afetlerden korunmak için çeşitli önlemler alınabilir. Çevremizde bir çok doğal afetle karşılaşırız. Bunlar etkilerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Toprak kayması bunlardan sadece biridir. Küçük ve büyük kütlelerde olmak üzere toprağın bir yerden başka yere kayma durumudur.
Eğimli arazilerde yağışın etkisiyle birlikte toprak seyrelmeye ve yumuşaya başlar. Zemini yumuşayan toprak yerçekiminin etkisiyle birlikte eğimin olduğu yöne doğru kayma gerçekleştirir. Bazen yollar, yüksek kesimler, bitki örtüsü zarar gören yerlerde sıklıkla görülen durumdur. Genelde dağlık kısımlarda olan yollarda yağmurun etkisiyle birlikte toprak kayması görülebilir.
Toprak kayması oldukça tehlikelidir. Yerleşim yerlerinin eğimli arazinin olduğu yere kurulması sonucunda toprak kayması can kaybına sebep olabilir. Gerekli set yuvarların yapılmasına rağmen binlerce tonluk toprağın aşarak evlerin üzerine yığılması kaçınılmazdır. Toprak kaymasının önüne geçmek eğimli arazilerin altına yerleşim yeri yapılmamalıdır.