Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı döneminde 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadasında Osmanlı Devleti ile İtilaf devletleri arasında yaşanan deniz ve kara savaşıdır. İngiltere, Fransa ve Rusya deniz kuvvetlerini Çanakkale boğazından geçirerek İstanbul’u fethetmek istemişlerdir. Gelibolu yarımadasında Osmanlı Devleti karadan savunma yapmıştır. Denizde süren savaşta İtilaf devletlerinin gemilerinin batması sonucunda savaş karadan devam etmiştir. Boğazların denetimini ele geçirmek isteyen itilaf devletleri için deniz savaşı hayal kırıklığı ile sonuçlanmıştır. Boğazlar o dönem büyük önem taşımaktaydı. Rusya ile deniz ticaretini geliştirmenin yanı sıra Rusya’ya destek ordularının gitmesi sağlanması bekleniyordu. Osmanlı için bu savaştan çıkmak toprak bütünlüğünü koruyarak güçlü olduğunu göstermesini sağlayacaktı. Nusret mayın gemisinin boğaza döşediği mayınlar sayesinde geçiş engellenmiştir. İtilaf devletleri askerlerini karaya çıkartarak kara muharebesi başlatmıştır.
Mustafa Kemal Atatürk, Anafartalar, Conkbayırı, Kilitbahir ve Arıburnu cephelerinde mücadele etmiştir. O tarihe geçen söz “ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum”. Destek birlik gelene kadar askerlerden cepheyi savunmalarını istemiştir. Tüm saldırılara rağmen İtilaf Devletleri başarısız sonuç almış geri çekilmek zorunda kalmıştır. Yaşanan kayıplar iki taraf içinde büyük olmuştur.
Türk tarihine Çanakkale Destanı olarak yazılmıştır. Seyit Onbaşının omuzlayarak yüklediği top ile düşman gemisine büyük hasar vermiştir.