Gökyüzünden normal yağmurlar dışında birde asidik özelliklere sahip yağmurlar yağmakta. Asit yağmurları doğaya zarar veren yağmurdur. Çevre sorunlarına yol açarak doğada tahrip oluşturur. Kükürt ve azot gazlarının su buharı ile birleşmesiyle kimyasal tepkimeye girer. Doğadaki bitki ve canlılar ile temas etmesi durumunda çürütme özelliğine sahiptir. Uzun yıllar boyunca asit yağmurlarının etkisinde kalan doğa zaman içerisinde bitki örtüsü kurumaya başlar.
Asit yağmurlarının oluşmasında fosil yakıtlar ilk sıradadır. Kimyasal ve çevresel atıkların hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği ve çeşitli kirliliğe yol açmaları asit yağmurlarını tetikler. Fosil yakıtların doğaya salınması kükürt ve azot gibi gazların ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Asit yağmuru nasıl önlenir aşağıda anlatılmıştır.
Sanayi bölgelerinde fabrika bacalarından çıkan gazların salınımı kontrol altına alınmalı.
Sanayi bacalarına filtre takılarak çevre kirliliğinin önüne geçilmeli.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı teşvik edilmeli.
Sanayi atıkları belirli bir yerde muhafaza edilerek kontrol altına alınmalı.
Ormanlar koruma altına alınmalıdır.
Çevre sorunları aşıldığına asit yağmurlarının oranları azalacaktır. Atmosfere yayılan azot ve kükürt oranı düştüğü zaman yağmurlarda azalarak bitki örtüsü korunmuş olur. Asit yağmurlarının artması kıtlık, canlıların neslinin tükenmesi, bitki örtüsünün zarar görmesi ile sonuçlanır.