Üniversite eğitimlerinde sık karşılaşılan durumlardan biri ikinci öğretimdir. Önlisans ve lisans eğitimi alacak öğrenciler ekstradan ders almak istediklerinde ikinci öğretime dahil olurlar. Üniversitelerde iki öğrenim dönemi vardır. Birincisi sabahtan akşama kadar, diğeri öğleden akşama kadar olandır. Birinci öğretim yani sabah eğitim alan öğrenciler akşam 5’e kadar eğitim alır. Bazı öğrenciler gündüz eğitim yerine gece eğitimini tercih ederler. Gündüz eğitim için kontenjan yetersiz kaldığında ikinci öğretim için kontenjan açılır. Öğrenciler ikinci eğitime akşam 5-6’dan sonra giderek eğitimlerini alırlar.
Neden İkinci Öğretimde Okumalıyım?
İkinci öğretimde akşamları okula gidersiniz. Akşam saat 17.00’dan sonra başlayarak eğitim alırsınız. Çalışmak isteyen kişiler için fırsat olmaktadır. Gündüz vaktiniz boş olacağından kendinize zaman ayırabilir, iş hayatına atılarak okulunuzu devam ettirebilirsiniz. Maddi sıkıntılarınızı aşabilmeniz için iş sahibi olursunuz. Mezuniyetinizde birinci öğretim ile hiçbir farkı olmayan aynı diplomaya sahip olursunuz.
Dezavantajlarından bahsedecek olursak ekstradan harç parası ödemek zorunda kalırsınız. İkinci öğretimde her dönem harç parası ödenir. Okula akşamları gittiğinizden dolayı hava karanlık olur, ulaşım konularında sıkıntı yaşayabilirsiniz. Gündüz yapılan etkinliklere katılmak istediğinizde erkenden okula gitmenizde gerekir.
Ortak Noktaları Nelerdir?
Birinci ve ikinci öğretimin birçok ortak noktası var. Ekstradan harç parası ödemek dışında sorun yaşamazsınız. Aynı hocalar tarafından ders alırsınız, aynı diplomaya sahip olursunuz, ders saatleriniz aynıdır. Tek fark ikinci öğretim akşam başlar.
Sorular Cevaplar
Birinci ve ikinci öğretimde okuyanlar burs alabilir mi?
Üniversite eğitimi alan herkes burs almaya hak sahibidir. İkinci öğretimde eğitim almanız burs almanıza engel değildir.
İkinci öğretimde neden harç parası vardır?
İkinci öğretimde öğretim görevlilerinin ücretleri ödenen harçlarla yapılmaktadır. Ödediğiniz harçlar mesaiye kalan öğretim görevlilerine ödenir.
Her üniversite de ikinci öğretim var mıdır?
Tercih edeceğiniz her üniversite de ikinci öğretim yoktur. Büyük ve kalabalık üniversitelerde genellikle ikinci öğretim vardır.