Altıgen bir geometri terimidir. Altı adet kenarı bulunduğu için bu adı almıştır. Genellikle şekiller kenar sayısı ile isimlendirilmektedirler. Düzgün altıgenin açısı 120 derecedir. İç açılarının toplamı ise 720’dir.
Altıgen çevresi, alanı ve hacmi hesaplamaları lise döneminde öğretilmektedir ve daha sonra birçok işe yaramaktadır. Özellikle mimarlık alanında çalışanların bu bilgiye sahip olmaları gerekmektedir.
Altıgenin Alanı Nasıl Hesaplanır?
Altıgen altı kenarı olan bir geometrik şekildir. Alanı ve hacmi hesaplanabilmektedir. Altıgeninin alanının hesaplanabilmesi için bir kenarının ve yüksekliğinin bilinmesi gerekmektedir. Taban alanının hesaplanması için formülünün uygulanması gerekmektedir.
Altıgenin alanının hesaplanması için gerekli olanlar ise bir kenarının uzunluğu ve altıgenin kenar sayısıdır. Uzunluk ve kanar sayısı çarpılarak alana ulaşılır.
Altıgenin hacmi de hesaplanabilmektedir. Bunun içinde altıgen hakkında bilgiye sahip olmak gerekmektedir.
Altıgenin Hayatımızdaki Yeri
Altıgen hayatımızın içerisinde gördüğümüz çoğu nesnede yer almaktadır. Bazı evlerin salonları veya başka odalarının şekli de altıgen olabilmektedir. Genellikle böyle durumlarda kare veya dikdörtgen tercih edilse de altıgen de kullanılmaktadır. Bu sebeple altıgenin alanını hesaplamayı bilmek kolaylık sağlamaktadır. Bunun dışında özellikle lise yıllarında altıgen alan, hacim, kenar, uzunluk hesaplamaları soruları vardır ve bu bilginin bilinmesi çocukların hayatında çok büyük bir önemi olan üniversite sınavı için son derece faydalı olacaktır. Bunun dışında altıgen kutularda, süs eşyalarında, sehpalarda, saksılarda vb. eşyalarda kullanılmaktadır.