Mustafa Kemal çocukluk yıllarında gazeteciliğe önem vermiştir. Bulduğu gazeteleri okur haberleşmenin önemini anlamıştır. Bir ulusun yeniliklerden haber olması için bunların gerekli olduğunu görmüştür. Harbiye’de öğrenci olduğu dönemlerde devlet yönetimindeki siyasetin yanlış olduğunu görmüştür. Yazdığı eleştiri yazısından dolayı okul müdürüne yakalanır ve izinsizlik cezası alır.
Mustafa Kemal askeri kimliğinin yanı sıra iyi bir düşünürdür. Atatürk’ün bu yönünü ortaya çıkarmasında gazeteciliğin önemli yeri vardır. Çıkardığı gazeteler ile beraber yaptığı faaliyetler, çalışmalar ve icraatlar halka duyurulur olmuştur. Kolay bir şekilde bir çok askere duyurarak insanların haberdar olup bilinçlenmesi sağlanmıştır.
Atatürk, “Minber“, “İrade-i Milliye” ve “Hakimiyet-i Milliye” adındaki üç gazeteyi çıkartarak bunları yaymıştır. Yapacağı faaliyetlerde halkı bilinçlendirerek istenilen noktaya ulaşılmasında çok yardımcı olmuştur. Yaptığı tüm faaliyetler insanlarda milli bilinci oluşturarak birlikte hareket etmesini öğrenmişlerdir. Mili direniş yolunda en önemli hareket bu sayede sağlanmıştır. Milli mücadele döneminde halkın bilinçlendirilmesi için gazetecilik önem kazanmıştır. Atatürk’ün direktifleri doğrultusunda kurularak ülkenin dört bir yanında milli beraberlik mesajları yayılmıştır.