Yakın tarih ülkemizin hangi zorluklarla kurulduğu dost düşman ülkeleri tanımamıza yardımcı olmuştur. Türk milleti refaha ulaşana kadar yanında olan kardeş ülkeler oldu. Tarihte yaşanan olayların tekrar etmemesi için mutlaka tarihin bilinmesi gerekiyor. Bundan 100 yıl önce ülkemizi işgal eden ülkeler yarın etmeyeceği belli değildir. Atatürk bunları bilerek tarihin araştırılması ve unutulmaması için çeşitli çalışmalarda bulunmuştur.
Tarihe önemi gösteren Atatürk gelecek nesillerin bunların bilmesi gereklidir. Tarihimiz ile ilgili şöyle bir konuşma yaparak hafızalara kazınmıştır.
“Tarih ne güzel aynadır. İnsanlar, özellikle ahlakla gelişmemiş kavimler, en büyük kutsal kavramlar karşısında bile kötü duygulara tabi olmaktan nefislerini terk edemiyor. Tarihin sinesine geçen büyük hadiselerde bu hadiseler içinde uygulayıcı ve etkili olanların hal hareket ve davranışları onların ahlak seviyelerini ne açık gösterir.”
Tarih alanında çalışmalarına başlayarak 1931 yılında Türk Tarih Kurumunu kurdu. TTK (Türk Tarih Kurumu) tarihimiz araştırarak tozlu raflarda olanları inceleyerek daha net şekilde aydınlatmasıdır.
Cumhuriyetin kalkınması için çeşitli devrimler yaparak bunlar tarihte yer almıştır.