Atmosfer; Yeryüzünde uzaya gidildikçe birbirini birbirinden ayıran katmanların bütününe atmosfer denir.
Troposfer; Atmosferde yere yakın katmanı olup yoğun gazlar bulunur. Ekvatorda 16-17km kalınlığında olup kutuplarda 9-10km kadar incelmektedir.
Katmanı oluşturan gazların büyük kısmı su buharından meydana gelemsidir. İnsanların yaşamlarını sürdürebileceği oksijenin yoğun şekilde bulunduğu katmandır.
Stratosfer; Troposfer’den sonra gelen ikinci katman olup 50km kadar yüksekliğe ulaşmaktadır. Yatay hava hareketlerinin görüldüğü ve su buharının bulunup bulutların oluştuğu katmandır. Stratosferde çekim az olduğundan dolayı sahip oldukları ağırlıkları yeryüzüne göre yitirirler.
Mezosfer; Stratosferden itibaren 80km yükseklikteki katmandır. İki katmanın bir araya gelmesi sonucunda oluşu bunlar;
– Ozonosfer; ozon gazlarının bulunduğu katmandır. Güneşten gelen zararlı ultraviyole ışınları süzülerek yeryüzüne zararsız şekilde ulaşması sağlanır.
– Kemosfer; Az miktarda güneş ışınları bu katmanda tutularak iyonlarına ayrılmış şekilde ulaşır.
Termosfer; Mazosfer katmanından itibaren 400km kadar yükseklikteki katmandır. Güneş ışınlarının geldiği ve gazların iyonlar halinde bulunduğu katmandır. Katmanda haberleşme sinyalleri iyi şekilde iletilir.
Ekzosfer; Atmosferin en üst katmanı olup burada gazlar hidrojen ve helyum atomları şeklinde bulunur. Keskin sınırı olup uzay boşluğuna geçiş yapan katmandır.