Azot döngüsü, atmosferde bulunan gazların belli bir düzen içinde yer değiştirme olayıdır. Döngünün gerçekleşmesi canlılar için oldukça önemli bir olaydır. Azot içinde amino asit, amonyak, nitrik asit gibi kimyasallar barındırmaktadır. Hava ile toprak arasındaki bağı oluşturup azot gerçekleştiren kimyasallardır.
Bitkiler aminoasit protein sentezlenmesini sağlamak için azota ihtiyaç duyar. Bitki havanın serbest azotunu alamaz kökleri ile çözünmüş olarak almasıdır. Hayvanlar yedikleri bitki ve canlılardan almaktadır.
Atmosfer azotu, azot bağlayıcı bakteriler sayesine şimşek, yıldırım ve yağmur etkisi sonucunda toprağa karışır. Havadaki azotun toprağa karışması olayına fiksasyon denir. Topraktaki azot gelişmesi sonucunda azot gazına dönüşümleri sağlanmaktadır. havadaki azot sabit kalarak toprakla bir olup karışım sağlamaktadır. Azotlu bitkileri yiyen canlılar ise azot almış olurlar.
Azotlu bileşikler bitki ve hayvan ölülerinden toprağa karışır. Ayrıştırıcılar tarafından parçalanarak ayrıştırma gösterirler. Aminoasitler saprofitler tarafından oksijensiz yıkıma sebebiyet vermektedir. Nitrik asit bir kemosentetik bakterilere sebep olmaktadır. böylece azot döngüsü tamamlanmış olur.