Baharat Yolu, Hindistan, Güney Arabistan ve Doğu-Asya da çıkarılan baharatların Avrupa’ya taşındığı ticaret yoludur. Avrupalıların baharat ile tanışmasının ardından yoğun talep görmüştür. Farklı lezzetler arayan Avrupalılar için baharat yolu kullanılarak baharat ticareti yapılmıştır. Eski çağlardan itibaren uzak doğudan Avrupa’ya uzanan ticaret yolu olmuştur. Önemli ticaret yollarından biri haline gelmişti. O dönem Avrupa’da baharat oldukça pahalıydı. Uzaklardan gelen farklı lezzetleri tatmak isteyen Avrupalılar baharatlara yüksek miktarda para ödemekteydi.
Baharat yolu güzergahı: Mısır – Filistin – Suudi Arabistan – Hindistan – Irak – Yemen – Çin – Türkiye – İtalya ile son bulur. İtalya’dan tüm Avrupa’ya dağıtılıyordu. Önemli ticaret yolu olmasından dolayı o dönem tüccarların tercihi olmuştur.
Osmanlı Devleti, Mısır’ı fethetmesinin ardından baharat yolunun kontrolünü almıştır. Uzun yıllar boyunca ticaret yolları üzerinde hakimiyet kurmuştur. Baharat iki yoldan taşınırdı biri İpek yolu diğeri Baharat yolundan. Yeni coğrafi keşiflerin yapılması ticaret yolunun önemini kaybetmesine neden olmuştur. Daha kısa yoldan ve kolaylıkla ticaret yapılabilir olmuştur.