Beslenme ve diyetetik, beslenme ve besinlerin bilimsel olarak insan sağlığını hastalıklardan koruması ve iyileştirmesi alanında alışacak insan gücü yetiştirmesidir. Diyetisyenlerin insan sağlığının tedavisinde sağlıklı ve düzenli beslenmeyi önermekte. Yaptıkları araştırmalar sonucunda toplumsal olarak sağlıklı beslenmek ve sağlığa dost olan besinlerin belirlenmesinde önemli faktöre sahiptir.
Beslenme ve diyetetik bölümünün dersleri kimya, biyoloji, fizik, matematik, istatistik, psikoloji, sosyoloji, biyokimyası, beslenme ilkeleri ve besinler, fizyoloji, anatomi, mikrobiyoloji, kişisel ve toplumsal sağlık, aile planlaması, toplum beslenmesi ve beslenme hastalıkları epidemiyoloji, besin kimyası ve analizi, ana-çocuk beslenmesi, kurum beslenmesi, besin kontrolüne yönelik çalışmalar yapılmakta. Üçüncü yılın sonunda sağlık ocakları ve sağlık merkezlerinde 6 haftalık halk sağlığı beslenme programı ve eğitimi verilmekte. Son sınıflar bir yıl süreyle hastane ve sağlık kurumlarında çeşitli pozisyonlarda staj yapmalılar.
Dört yıllık eğitimini tamamlayanlar “Diyetisyen” ünvanına kavuşurlar. Sağlık alanında özel ve kamu hastanelerinde kendilerine yer bulabilirler. Diyetisyenler, yönetici diyetisyen, tedavi diyetisyeni ve halk sağlığı diyetisyeni olarak ayrılırlar. İnsanların sağlıklı beslenmeleri ve yaşamaları için program oluştururlar. Beden sağlığı ve sağlık durumu göz önünde bulundurularak hareket edilir. Hastaların durumuna göre özel diyet programları hazırlanır. Hastanın tüketmesi gereken besinlerin değerleri ölçülür. Halk sağlığı diyetisyenleri merkezlerde halk salığı konusunda çalışmalar yaparlar.
Diyetisyenlerin çalışma alanları:
Diyetisyen olarak sağlık kurumlarında çalışabilirler. Özel ve kamu hastanelerinde yer sahibi olurlar.
Toplu beslenme çalışmaları yapan kurumlarda çalışırlar.
Beslenme eğitimcisi, öğretmen olarak kurumlarda çalışırlar.
Araştırma ve endüstri kuruluşlarında çalışırlar.