Bir Fidanın Ağaç Olana Kadar Geçirdiği Süreç

Tohum nasıl oluyor da bir süre sonra devasa boyutlara ulaşan çınar ağacına dönüşebiliyor? Tohum ihtiyacı olan her şeyi topraktan ve havadan karşılar. Fidanın ağaç oluncaya kadar geçirdiği evreleri metin halinde anlatacağız.

Toprak kazıldıktan sonra fidan dikilir. Toprak içinde bulunan nem tohumu şişirir. Filizlenen tohum yavaşça dışarıya çıkar. Sıcaklık ve oksijen hissederse büyümeye başlar. Elverişli ortam bulduğundan fidan ağaç olma yolunda hareket eder. Dışarıya doğru verdiği uç yukarıya doğru uzarken, kök kısmı da toprağın derinliklerine doğru ilerler. Büyümeye başlayan fidan, su, mineral ihtiyacını topraktan, karbondioksit ihtiyacını havadan karşılar. Fidanın büyük ağaç olması için yıllar gerekir. Uzun bir süre sonra fidan devasa bir ağaca dönüşür.

Tohumun çimlenmesi için su (nem), hava (oksijen), uygun sıcaklık gereklidir. Tohum çimlenirken kendi içinde bulunan besin deposundan yararlanır. Çimlenme tamamlandıktan sonra yeryüzüne çıkarak fotosentez gerçekleştirerek büyümeye devam eder. Büyüyüp gelişmesi için su, hava, uygun sıcaklık ve ışık gereklidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir