Bitki ve hayvanlar canlı olduklarından dolayı birbirlerine benzer çeşitli yapıları vardır. Bunlar yaşamsal faaliyetleri olarak hayatlarına devam etmeleri için gerekli görülmektedir. Her bitki ve hayvanda bu ortak özellikler bulunur.
Beslenme: Canlılar büyüme ve gelişme gösterebilmesi için beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Vücutlarına aldıkları enerjiler sayesinde beslenme durumlarını belirlemiş olurlar.
Solunum: Besinlerden enerji elde ederek bunları yaşamlarını devam ettirebilmek için solunum yapmak için kullanırlar. Ciğerlerinden yada yapraklarından faydalanarak bu işlemleri gerçekleştirirler.
Hareket: Canlılar besin bulmak için hareketlilik gösterir. Bitkiler hareketliliğini su ve toprak buldukları noktalara doğru kendilerini çekerek yapmaktadır. Kökleri uzayarak kendilerini o tarafa çekerler.
Boşaltım: Canlılar enerji üretimi için aldığı besinlerden yararlandıktan sonra bunlar arasında zararlı ve fazlalık olanları boşaltım yolu ile dışarı atarlar.
Büyüme ve gelişme: Canlıların ortak özelliklerinden olup aldıkları besinler doğrultusunda büyüyerek gelişme gösterir.
Uyarılara tepki verme: Canlılar yaşamsal olarak çevrelerindeki olaylara karşı tepki gösterir. Etki ve tepki doğrultusunda hareketliliklerini sağlamaktadır.
Üreme: Soylarının devamlılığını sağlamak adına üreme yolunda hareketlilik gösterirler.