Çanakkale Savaşının Sosyo-Ekonomik Sonuçları Nelerdir

Çanakkale savaş dünya tarihinde önemli bir dönüm noktası olmuştur. İtilaf devletleri Karadeniz’e girmeye çabalarken Türkler ve Anafartaların direnişi sonucunda hedeflerine ulaşamamışlardır. Yapılan savaş sonucunda ekonomik ve sosyal anlamda sorunlar yaşanmıştır.

Yapılan antlaşma gereğince boğazlar kullanıma açıldı. Rusya için iç-dış ticaret imkanı tanınarak ekonomisini toparlaması sağlandı. İngiltere ve Fransa buğday ürünleri satın alarak yiyecek ihtiyaçlarını karşılayarak sosyal anlamda gelişme sağlamıştır.

Karadeniz’de bulunan İngiltere, Rusya, Fransa, Belçika, İtalya, Yunanistan, Danimarka, İsveç, Hollanda, Almanya, Avusturya-Macaristan toplamda 127 ticaret gemisi mahsur kalmıştır.

Çanakkale’de süren savaştan dolayı Rusya ekonomik anlamda krize girmiştir. Gemiler ile ihracat yapılamaması sorun yaşanmasına neden olmuştur. Rusya için yıkılış dönemine girerek rejim değişikliği yapılmıştır.

Çanakkale zaferi Türkiye için 211.000 şehit, 100.000 eğitimli insan hayatını yitirdi. Cumhuriyet ilan edilmesi ve çalışmalar sonucunda inkılap, reform ve eğitim alanında seferberlikler yapılmıştır. Ülkemiz için önemli kayıpların olduğu, yeniden diriliş için milletimizin azimle mücadele etmesi gereken dönemin başlangıcı olmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir