Çevremiz kendi yaşam alanımızdır. İnsan için en değerli yerler kendi çevreleridir. Gün boyunca yaşam alanlarını kullanarak zaman geçirirler. Temiz bir çevre insan sağlığını olumlu etkilerden kirli bir çevre sağlığa zarar vermektedir.
Herkes etrafına sahip çıkar korur ise olası sorunlarında üstesinden gelinmesi kolaydır. Doğanın insan hayatında önemli yeri vardır. Derin gözlem ve tecrübeler sonucunda atalarımız çevreleri ile ilgili sözler söylemişlerdir. Çevrelerinin ne durumda olduğunu anlatarak tarif etmişlerdir.
Bakarsan bağ olur bakmazsan dağ olur: Bakılan bir şey değer kazanır, değer kaybetmediği gibi daha da güzelleşir.
Yaş kesen baş keser: Fidanları kesenler gelecekte ağaçsız kalırlar. Ona zarar verenler aslında gelecekte kendi yaşamlarına karar vermişlerdir. Gelişmekte olan şeylere müsaade edilmeli ki ileri de meyvesi yensin.
Ağaç yaşken eğilir: Ağaç henüz fidan odluğu dönemde şekil verilir, büyüdükten sonra şekil vermek mümkün değildir. İnsanda ağaç gibidir gençliğinde öğrenir ve yolunu belirler.
Doğa bekçiyle değil, sevgiyle korunur: Doğaya sahip çıkmanın en güzel yolu onu sevmekten geçer, doğayı seviyorsak eğer geleceğimiz aydınlanır.
Sağlıklı yaşam, sağlıklı çevre ile olur: Çevremiz temiz güzel olursa eğer hastalıklardan uzak sağlıklıca yaşamımızı sürdürürüz.