Dışlanmışlık duygusunu kendi kendimize yaratırız. Yaptıklarımızdan veya çevremizdekilerin bize bakışlarına göre değişir. Toplum içersinden bir insanın dışlanması kişinin yalnızlığa sürüklenmesine sebep olmaktadır. İnsanlar sosyal canlılar olduğundan dolayı toplumda saygı gösterilmesi gerekmektedir. Kabul görmeleri için toplumun parçası olma adına hareketleri ile kendilerine yön verebilirler.
Toplumda dışlanmışlık hissi yaratılması ile olaylar kendisini gösterebilir. İnsanlar birbirlerini kabul etmeleri gerekmektedir. Hiç arkadaşımız olmadığından dolayı içe kapanık birisi olup iyi niyetlerimiz artık farklı duygulara dönüşebilir. Arkadaş ortamının olmaması kişilere istem dışı olarak kötü yola ve madde bağımlılığına sürükleyebilir. Bağımlı olan insanların bir çoğu dışlanmaları ile daha ileri seviyelerde bağımlılık gösterebilir.
Sosyal hayatlarında yaşayacakları sorunlardan dolayı insanlarla iletişim kurmaktan çekinirler. Bilinç altı onların başkaları ile konuşmasını her zaman utandıracaktır. Toplumda insanların belirli sebeplerden dışlanması utanç, dışlanmışlık, duygu, üzmek, yıpratma ve mutsuzlukları beraberinde getirecektir. Kişilerden verim alınmadığı gibi olumsuz yönde insanları zora sokabilir. Kabul görmemek duygusu ile iş hayatında başarısızlıklara sebep olur. Aile ortamı kuramadığından dolayı toplumda problem olarak yaşamına devam eder.