Atmosferde birçok hava olayı meydana gelir, bunlardan bir tanesi doludur. Kış mevsiminde soğukla beraber dolu olayları görülür. Ülkemiz jeopolitik konumu bakımından bölgelere göre dört mevsimi yaşamaktadır.
Dolu, katı yuvarlak buz parçalarıdır. Kış aylarında görülen yağış tipidir. Yağmur özelliğini kaybeden bulutlar atmosferdeki su taneciklerini buza dönüştürerek yeryüzüne yağış halinde düşmesini sağlar. Dolu taneleri çevreye zarar verir. Tarlalara, arabalara, yapılara, insanlara maddi ve manevi zararlara yol açar. Doluların büyüklükleri yaklaşık 5mm’den 15’cm’e kadar değişkenlik gösterir.
Dolular Kümülümbüs bulutlarının altında oluşur. Hortumlarda yukarıdan aşağıya sıcaklık inerken, kuru hava yukarıya doğru hareket eder. Hava akımının girmesi ile ani soğuma ve uzun süre bulut içinde nemlenme sonucunda dolu taneleri oluşur. Bulutların içerisinde hava akımı ani sıcaklık değişimine yol açarak doluları oluşturur. Soğuk hava cephesinde oluşan dolu taneleri ufak olacağından çevreye zarar vermez.
Dolu taneleri atmosferde ne kadar kalırsa o kadar katmanı artacaktır. Katmanları artan doluların büyülükleri de artar. Ağırlaşan dolu taneleri büyüklüklerine göre çevresel etkileri daha fazla olur. Yeryüzüne hızlı bir şekilde düşen dolu taneleri tarlalara, arabalara, evlere, insanlara zarar verir.