Osmanlı çok eski millet olarak tarihte kıtalara hükmetmiştir. Asya’dan yayılarak bugünün Avrupa’sına kadar ulaşmıştır. Uzun yıllar boyunca varlığını sürdürmüş kendi içinde farklı kültür, sosyal yaşam, din anlayışını yaşamıştır. Türk milleti yaşamda uzun mücadeleler vererek hayatlarını sürdürdü. Kut inancı, devletin yönetimin biçiminde kendisini göstermiştir.
Devlet yönetiminde halk önemli yere sahip olmuştur. İslamiyet’in kabulünden sonra anlayış devamlılık göstermiştir. Devlet yöneticilerinin seçimi bu yönde hareket edilmiştir. Osmanlı devletinin bütün hükümdarları bu anlayışa bağlı kalarak ülkeyi yönetmiştir.
Osmanlı hükümdarı güçlerini Allah’tan aldıklarına inanırlardı. Allah’ın adını ve dinini dünyaya yaymak için kendilerine güç verdiklerine inanmışlardır. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesindeki en büyük nedenlerin başında Bizans’ın Müslüman olmamasıydı. Ayasofya kilisesi fetihten sonra camii yapılarak insanlara açılmıştır.
İstanbul’un fethinin ardından Hristiyanlığın merkezi olan Vatikan’a sefere çıkmak istemiştir. Fetih mümkün olmadığından İslamiyet’i tam anlamıyla yayamamıştır. Tüm İslam ve Türk devletlerini tek çatı altında tek mücadele uğruna hareket etmiştir. İslam dinini ve Türklüğü yaymak üzere harekete geçmek istemiştir.