Güneş’ in çekim gücüne dayanarak okyanusların su seviyelerinde meydana gelen yükselme veya alçalmalara gel-git ya da med-cezir olayı denir. Gel-git olayının oluşması Ay’ ın çekim kuvvetine bağlıdır. Gel-git olayı okyanusları daha çok etkilemektedir.
Güneş de gel-git olayına etki eder. Gel-git her gün bir önceki günden 50 dakika geç gerçekleşir. Bunun sebebi ise gel-gitin oluşunu düzenleyen ay gününün 24 saat 50 dakika, güneş gününün ise 24 saat olmasından kaynaklanır. Gel-git nedeniyle deniz seviyesinde meydana gelen yükselme ve alçalma arasındaki farka gel-git genliği denir. Okyanuslarda ve denizlerde bu fark değişkenlik gösterecektir. Bu değerler okyanus da 60-80 cm, kenar denizlerde 8-10 m, iç denizlerde ise 20-30 cm kadardır. Kuvvetli gel-git lerin etkisiyle dalga ve akıntılar akarsuların getirdiği maddeleri kıyılara doğru taşırlar.
Gel-git in kütle çekim kuvveti neticesinde meydana geldiği Newton tarafından kanıtlanmıştır. 18. yüzyılda su yüksekliklerinin hesaplanacağı bir şekilde tablolar geliştirilmiştir. Günümüzde ise su yüksekliklerinin hesaplanması teknolojinin de etkisiyle bilgisayarlar tarafından yapılmaktadır.