Kütle çekim kuvveti gereğince bir gezegen diğer gezegenin etkisi altında kalarak yörünge de devam eder. Gezegenler, çekim kuvveti ve kütlesine orantılı olarak dağılmıştır. Böylelikle kütlesi geniş alan gezegenler daha çok güçlü çekim kuvvetine sahiptir. Güneş sisteminde bulunan gezegen bütün gezegenleri çekim kuvvetinin etkisiyle denge kurmuşlardır. Güneş sisteminde bulunan gezegenler belli yörünge de hareket ederler.
Güneş sistemindeki gezegenler, güneşin etrafında belli bir eksenleri doğrultusunda döner. Denge muhafaza edilerek stabil denge korunur. Sistemin oluşmasında çekim kuvvetlerinin etkisi büyüktür. Sistemin oluşmasında belli bir teori mevcuttur. Teoriye göre 1796 yılında ortaya atılan Nebula teorisidir. Güneş sistemi 4.6 milyar yıl önce çöken dev bulut moleküllerinden etkilenerek oluşmuştur.
Güneş sistemine uzaklıkları ile sıralanmış sekiz gezegen var. Bunlar; Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dür. Plüton adındaki dokuzuncu gezegen varken 24 Ağustos 2016 tarihinde gezegen listesinden çıkartılarak uydu sayılmıştır.
Güneş sisteminin kendi etrafında toplamda 166 uydu bulunur. Dünyanın uydusu ise kendisinden küçük olan Ay’dır.