Hava kirliliğinin en büyük sebebi insanların sorumsuzca davranmasıdır. Egzoz dumanları, fabrika gazları, soba ve kalorifer gibi yakıtların çıkardığı kötü gaz çeşitleri hava kirliliğinin en büyük sebebidir.
Olumsuz hava şartları ve kullanılan kaliteli gaz çeşitleri hava kirliliğinin üzerinde ciddi anlamda etkili olmaktadır. Sanayileşmenin yayıldığı günümüz koşullarında hava kirliliği doğal bir olay olarak kabul etmeye devam edilmekle beraber, gerekli önlemler alındığında büyük oranda önlenebilir. Fabrikaların ve araç sahiplerinin gerekli önlemleri alması, gazların kalitesine dikkat edilmesi gibi davranışlar, hava kirliliğini ciddi anlamda azaltacaktır.
Sanayiden Kaynaklanan Hava Kirliliği
Sanayinin yanlış yerlerde ve alanlarda geliştirilmesi sebebiyle hava kirliliğinin büyük sebeplerinden bir tanesi sanayi kaynaklı hava kirliliğidir. Fabrika bacalarından çıkan zararlı gazlar havaya karışır. Yağmurla birlikte yeryüzüne asit yağmuru olarak inerler. Dışarıda soluduğumuz hava hiçte sandığımız kadar temiz değildir. Uzun yıllar boyunca sanayi bölgelerine yakın yerlerde yaşamamız sonucunda akciğer hastalıklarına yakalanırız.
Motorlu Taşıtlardan Kaynaklı Hava Kirliliği
Motorlu taşıtlardan kaynaklı hava kirliliğinin sebeplerinden en önemlilerinden birisidir. Nüfusun her geçen gün arttığı ve çalışan insanların büyük bir çoğunluğunun özel araç kullanması sebebiyle hava kirliliği nedeniyle daha da artış göstermektedir. Toplu taşıma araçları da hesaba katıldığında kirliliğin temel sebeplerinden biri haline gelmiş oluyor. Araçların teknik olarak bakımlarının zamanında yapılmaması daha fazla zararlı gaz salınımına yol açar.
Soba ve Kaloriferden Kaynaklı Hava Kirliliği
Özellikle ısınma amaçlı kullanılan yakıtlar kömür ve benzeri gazların ucuz kalitede olması ve doğrudan havayla temas etmesi durumunda kötü bir hava kirliliğine neden olmaktadır.
Nükleer Santrallerden Kaynaklı Hava Kirliliği
Nükleer santrallerden enerji elde edilirken ortaya gaz, sıvı ve katı atıklar meydana gelir. Çekirdeğin reaksiyona uğraması sonucunda ortaya çıkan devasa boyuttaki ısı suya hapsedilir. Bir müddet sonra su dışarıya atıldığında suyun içindeki radyasyon oranı oldukça fazla olur. Ortaya çıkan gaz atmosfere yayılarak çeşitli yollarla yeryüzüne geriye iner. Çevre kirliliğine yol açar.