Yüksek kesimlerdeki toprağın, yerçekiminden etkilenerek eğime doğru hareket etmesine heyelan denir. Heyelan yükseklik ve eğime bağlı olarak etkisi artar ya da düşer. Yüksek dağlık kesimlerde heyelan riski daha fazladır. Yer sarsıntıları, yağmur, erozyona bağlı olarak erozyon görülür. Heyelan ile toprak taş parçaları aşağıya doğru sürüklenerek düz tabana ulaşır.
Heyelan yaşanan bölgede yol güzergahı üzerindeyse yol kapanır, maddi ve manevi zararlara sebep olur. Can ve mal kaybına yol açan doğal afetlerdendir. Heyelana karşı alınacak tedbirler sayesinde olası riskler en aza düşürülür. Gelme ihtimali olan yerlere imar izni verilmeyerek insanlar korunmalıdır. Dağlık bölgelerde olan yollarda ise yağmurlu zamanlarda radyo yayınlarıyla sürücüler heyelana karşı uyarılmalı.
Özellikle kış mevsimi ve yağmurlu zamanlarda heyelan insanlar için engel oluşturabiliyor. Bölgedeki canlı yaşamını etkileyerek yön verebiliyor. Heyelan yaşanan bölgelerde felaketler sanıldığından çok daha fazla olabiliyor. Dağ yamaçlarının altında yerleşim yerlerinin kurulması tehlike oluşturuyor. Şiddetine bağlı olarak etkisi de değişebiliyor. Birkaç ağacı kaldırırken yerleşim yerlerini de harap edebilmekte.