İnsanların göç etmesinin altında yatan bir çok sebep vardır. Sosyal, siyasal, ekonomik alanda yetersiz kalınması sonucunda bulundukları yerden başka yerlere göç etmektedirler. Göçler ülke içinde ve dışında gerçekleşir. İç ve dış göçlerin gerçekleşmelerinin nedenleri ayrıdır. İnsanların ülke içinde yaptığı göçlere iç göç denir. Ülke dışına çıktığı göçlere ise dış göç denir.
Genelde göçlerin sebepleri ekonomik, siyasi ve ekonomik nedenlere bağlıdır.
Ekonomi: İşsizliğin yaşanması, insanların ihtiyaçlarını karşılayacak kadar kazanmaması, ekonomik refaha ulaşamadıklarından dolayı yaşadıkları yerden göç ederler. İç ve dış göç yaşanır. Beyin göçünün yaşanması halinde eğitimli insanlar yurtdışına daha iyi şartlar altında çalışmak için gitmektedir.
Sosyal: İnsanların yaşadıkları yerin ihtiyaçlarını karşılamaması durumunda göç yaşanır. Yol, su, elektrik, iletişim alanında yetersizlikle yaşanır. İnsanların yaşadığı yere uyum sağlayamama, eksikliklere bağlı olarak yaşam alanı ararlar. Eğitim alamayan insan göç ederek imkanlardan yararlanacağı yerlere giderler. Genelde köyden şehre olan göçleri kapsar.
Siyasi: Savaş gibi ülke karışıklıklarından dolayı meydana gelen göçlerdir. Can ve mal güvenliği olmayan yerlerde olur. Günümüzde Suriye de siyasi nedenlere bağlı olarak göçler yaşanmakta. İnsanlar savaştan kaçarak yaşayabilecekleri yerler aramaktadır.