Toplum halinde yaşayan insanlar birbirleri ile içli dışlı olurlar. Komşuluk, arkadaşlık, dostluk, akrabalık ilişkileri kurarlar. Ahiret hayatında çevresi ile olan uyumundan sorumlu tutulurlar. Yaşamında haksız kazanç elde edenler, kul hakkına girenler, başkalarına rahatsızlık verici davranışlarda bulunanlar sorgulanırlar. Dünya hayatında yaptığımız her davranıştan sorumlu tutuluruz. Sevap hayır işleyen biri nasıl ödüllendiriliyorsa, suçlularında cezalandırılması gerekir. Ahiret hayatında adaletin terazisi asla şaşmaz. Herkes yaptıklarından sorumludurlar, iyi davrananlar iyi davranışlarından kötü davrananlarda kötü davranışlarından sorumlu tutulur.
Allah’ın emir ve yasaklarına harfiyen uymalıyız. Peygamber efendimizin davranışlarını kendimize örnek almalıyız. Dünya hayatında dinimizin bizden istediklerini yerine getirirsek ahiret hayatında rahat ederiz. Dünya hayatı bir sınavdır, başarılı olanlar cennet ile ödüllendirilir. Güzel işler yapan insan sevap kazanır. Ahiret hayatında rahat edeceğini bilir. Hak yiyen, kötülük yapan, Allah’ın emirlerine uymayan ve şirk koşan biri günah işlemiş sayılır. Günah işleyenlerin yeri de cehennemdir.
Allahü Teala adaletli olduğundan, iyilik yapan insanlara cenneti müjdelemiş, kötülük yapanlarda cehennem azabında kalacağını belirtmiştir. Ahiret hayatında rahat etmek istiyorsak eğer günahtan sakınmalı, doğru yola yönelmeliyiz.