Kalıtsal Hastalıklar Nelerdir

Kalıtsal hastalıklar genlerle taşınarak anne ve babadan geçer. Sahip olduğunuz genler başkasına geçerek bulaşır. İstemeyerek olsa da X ve Y kromozomlarından taşınarak hastalık taşıyıcı ve hasta olarak gösterir.

Renk Körlüğü: Renkleri birbirlerinden ayırt edememe durumudur. Yaygın görülen kalıtsal hastalıklardan olup kırmızı ve yeşil rengi birbirleri ile karıştırır. Toplumda yaygın görülen daha çok erkeklerde rastlana durumlardandır. Erkeklerin %9’inde, kadınların %5’inde görülen hastalıktır.

Down Sendromu: İsnada genetik düzensizlik sonucunda görülür. 21. kromozomun bulunması sonucunda kişilerde genetik sorun boy gösterir. Kişilerde eli kısa parmaklı, 6 parmaklı gibi hücrelerin toplam 47 kromozom vardır. Kişilerde zeka geriliği görülmektedir.

Hemofili: X kromozomu ile çekik gen üzerinden taşınır. Kanın pıhtılaşmasını önler. Bu kişilerde kanama olduğu zaman ölüme doğru götürebilir. Yaralarımız kanar ama kabuk bağlarken hemofili olan kişilerde kanama asla durmaz.

Orak Hücreli Anemi: Çekinik genle taşınan alyuvarların şekli küçük orağa benzemektedir. Hücrenin küçük olması oksijenin az miktarda taşınmasına sebep olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir