Kalıtsal hastalıklar, anne ya da babanın kendilerinden ya da tüm ailenin genetiğinden kaynaklanan bir problemle çocuklara geçen hastalıklardır. Gen hastalıklarına genel olarak net bir çözüm bulunmamaktadır. Ancak bazı hastalıklar çeşitli tedavilerle hafifletilebilmektedir. Ailenin çok uzak bir neslinden çocuğa genetik bozukluk geçebilmektedir.
Kalıtsal Hastalıkların Önüne Geçilebilir mi?
İlerleyen tıp ve teknolojiler sayesinde döllenme sırasında sağlıklı genlerin kullanılması sağlanabilmektedir. Ancak bu uygulama her ülkede ve hastanede yapılamamaktadır. Bu uygulama ciddi bir teknoloji gerektirebilir. Kalıtsal hastalıkların engellenebilmesi konusunda hali hazırda devam eden çok sayıda araştırma ve deney söz konusudur. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde, genetikle oynanarak ömrün uzatılması mümkün olmuştur.
Kalıtsal Hastalıkların Hamilelikte Tedavisi Mümkün müdür?
Kalıtsal hastalıkların birçoğu gelişmiş teknolojiler sayesinde anne karnında belirlenebilir hale gelmiştir. Birçok tetkik ve detaylı ultrason işlemleri ile belirlenebilen hastalıkların birçoğu genellikle kromozomsal hastalıklardır. Bunların başında down sendromu, Edward sendromu gibi kişide belirgin şekilde görülen rahatsızlıklardır. Bunun dışında zekâsal anlamda olumsuz etkileyen ve sonradan ortaya çıkan hastalıklar da bulunabilmektedir. Bunların birçoğu anne karnında belirlenebilir ama ne yazık ki günümüzde herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır. Şuanda kalıtsal hastalıkların tedavi edilemeyeceği düşünülüyor olabilir ama ilerleyen yıllarda bu gibi durumlara çözüm bulunabilecek ilerlemenin gerçekleşebileceği düşünülmektedir.