Kan canlılar için hayati önem taşıyan kırmızı renge akışkan sıvıdır. Vücudumuzda hücrelerin ihtiyaçlarını ve organların birbiri ile iletişimini sağlamaktadır. Kanın vücudumuzda dağılımını sağlayan iki yapı ve organ vardır. Biri kanı pompalar diğeri kanın dolaşımını sağlar. Kalp ve damarlardan oluşur. Kanın dolaşımında görevli olan organlar;
Kalp: Göğüs kafesinin altında yer alan kalbimiz vücudumuz için hayati öneme sahiptir. Kalp vücudumuzdaki kanın pompalanmasından sorumlu organımızdır. Kalbimizin her atışında kalbimizdeki kaslar kasılarak kanın vücudumuzda dolaşımını sağlar. Temiz kan vücuda dağılırken, kalbimize gelen kirli kanda ciğerlerimize iletilerek temizlenir. Kalp özel bir kas olduğundan dolayı çok güçlüdür.
Damarlar: Kalbimize bağlı olan damarlarımız tüm vücudumuzu dolaşır. Bedenimizdeki temiz kanlar damarlarımızdan tüm vücudumuza dağılır. Damarlar tüm organlarımıza bağlı olarak tüm vücudumuzun sağlıklı çalışmasını sağlar. Damarların bazılarında oksijen bazılarında karbondioksit taşınır. Oksijen taşınan damarlarımızın rengi kırmızı olurken, karbondioksit taşınan damarlarımız mavi gözükür.
Kan: Vücudumuzun ısısı ve sağlığını sağlayan akışkan sıvıdır. Besin, mineral, yağ, oksijenin vücudumuzda dağılımını sağlar. Kanın vücudumuzdaki görevi önemlidir. Canlıların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gereklidir.