Kaplıca Nedir Türkiye’deki Kaplıcalar Nelerdir

Kaplıcalar yer altı zenginliği olan sıcak su kaynakları kullanılarak faaliyete geçerler. Yer kırıkları ve su birikintileri ile yukarı çıkan sıcak sular kullanılmaktadır. Kaplıcalar mineral bakımından zengin değerlere sahiptir. Romatizma, deri ve iç hastalıkları başta olmak üzere alternatif tıp alanında kullanılır.

Güney Marmara Kaplıcaları: Bursa, Balıkesir, Gönen, Gölcük civarlarında bir çok kaplıca faaliyet göstermektedir. Kaplıca suları ile bir çok hastalığa iyi gelen tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Isınan kaplıca suları tamamen yer altındaki çatlaklardan çıkan ısı sayesine olmaktadır.

Batı ve Güney Batı Anadolu Kaplıcaları: Denizli, Manisa, Aydın ve Muğla başta olmak üzere bir çok kaplıcalar bulunmaktadır. Yenice ve Sarayköy kaplıcaları bulunmaktadır.

İç Batı Anadolu ve Maden Suları: Afyon’da Gazligöl, Gerek, Kaya, Heybeli, Ömerli, Soğuş, Sandıklı’da bulunur. Kütahya’da Yoncalı, Ilıca, Murat Dağı, Emet, Dereli, Gediz, Aksaz, Hamam Boğazı ve Simav’da Eynal kaplıcası. Bilecik; Çatlı ve Selçuk kaplıcaları; Eskişehir, Bolu ve Düzce’de kaplıcalar vardır.

İç Anadolu: Ankara, Aksaray, Kayseri, Niğde, Kırşehir, Yozgat, Tokat, Çorum, Amasya ve Samsun’da kaplıcalar bulunur.

Güney Anadolu Kaplıcaları: Hatay-Reyhanlı’da, Malatya’da, Maraş-Elbistan’da kaplıcalar vardır.

Erzurum, Ağrı ve Trabzon’da alternatif tıpta kullanılan kaplıcalar yer almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir