Kaymakam, atandığı ilçenin mülki amiridir. Genel yönetiminden sorumlu olan ilçede bulunan en yetkili devlet görevlisi konumuna sahiptir. Kaymakamlık sınavına katıldıktan sonra 3 yıllık staj süresinden sonra Müşterek kararname ile atanmalar yapılır. İl mülki amirleri valilere bağlı olarak görev yaparlar.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş yapılmasıyla kaymakam atamaları doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından atanacak ve görevden alınacak. Kaymakam, vali, büyükelçi ve kurum başkanları seviyesinde olan bürokratlar Cumhurbaşkanının onayı ile göreve başlayacaklar. Eskiden kaymakamların ataması İçişleri Bakanlığının sunduğu önerge doğrultusunda Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilmesiyle atamalar gerçekleşirdi. Yeni sistemde Cumhurbaşkanı doğrudan üst düzey bürokratların atamalarını yapabilecek. Atama bekleyen kaymakam ve valilerin atamaları tek merkezi noktadan yapılmasına karar verilmiştir.
Siyasal bilgiler fakültesi, hukuk fakültesi, iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunu olan kişiler merkezi sınavlara girerek derece elde edenler 3 yıl staj eğitimi görürler.