Kervansaray; Ticaret ve ulaşım yollarının üzerine yapılmıştır. Yolcuların ziyaret ederek hayvanlarını dinlendirdikleri yapılara denir. Kervansaraylarda eskiden sultanlar ve padişah ailesi konaklardı.
Kervansarayların yapılmasının en temel sebebi yolların güvenliğinin sağlanmasıdır. Dönemin İpek ve Baharat yollarında büyük ticaret yapılırken haydutlar tarafından mallar yağmalanırdı. Bunlara karşılık olarak yollarda akşam olunca can ve mal güvenlikleri için askerler tarafından korunan kervansaraylarda konaklanırdı. Burada ticaret yapıldığı gibi aynı zamanda istirahat ortamı sağlanırdı. Ücret talep edilmediği gibi ticaretin ve yolcuların güvenliği için önemli görülmüştür.
Kervansarayların varlığı Anadolu Selçuklu döneminde artarak ticaret yollarında asayiş sağlanmıştır.
Bilinen önemli kervansaraylar Sultan Hanı, Karatay Hanı, Taşhan, Zazadin Hanı, Kızılören Hanı, Kadın Hanı vb. Bu hanlar inşa edildiği yıllardaki Türk ve İslâm medeniyetinin izlerini taşırlar.
Kervansaraylar aynı zamanda vakıf binaları sayılarak yapılan bağışlar sayesinde gelişimleri yapılır. Yolcuların ihtiyaçları giderilerek onara yardımcı olunur.