İnsanlar nasıl beslenme ihtiyaç duyuyorsa kitapları da kültürel anlamda gelişmeleri için gereklidir. İnsan vücudunun gıdası yiyecek olurken ruhun gıdası ise kitaplardır. Kitaplar bizim en önemli dostlarımız olduğunu da aklımızdan çıkarmamalıyız. Kitap okuma alışkanlığına küçük yaştan itibaren sahip olabilir ama bunun devamlılığı gereklidir.
Kitap okuyan insanın çevresine bakış açısı değişir. Kültürlü olduğu gibi oturup kalkması, yemesi içmesi gibi bir çok konuda gelişme gösterir. Kitap okuyan insanların kelime hazneleri de gelişerek düzgün cümleler kurarak etkileyici olabilirler. Kitap okumak insanlar için en başta kuracakları cümleler ve söyleyecekleri sözleri etkiler.
İnsan en iyi dostumuzdur. Kendimizi farklı dünyalardaymış gibi hissedebiliriz. O kitabın kahramanları yerine koyarak adeta kendileriymiş gibi hissederler. Empati kurma yeteneklerinin gelişmesi insanların toplum içinde anlaşmasını kolaylaştırır. Kitap okuma alışkanlığı her anlamda bizi geliştirmiş olacağından hayatımızda edinebileceğimiz en yararlı alışkanlıklardan birisi olacaktır. Çocuklarımıza kazandırmamız gereken iyi alışkanlıklardan olacağını asla unutmamalıyız. Bizim yaptıklarımız verimli şekilde bize geri dönüş yapacaktır.