Günümüzde kişiler sıkça konuşma yanlışları yapmaktadır. Çünkü gerek sosyal medya, gerek markalar, gerekse de insanların hatalı kullanımı nedeniyle, Türkçe’de bozulmalar meydana gelmiştir. Bu bozulmalar ise yerleşik bir hale gelmeye başlamıştır. Konuşma yanlışları da, dilin kurallarını iyi bilmemekten kaynaklanır. Bunun yanı sıra yetiştiğiniz çevrenin durumu ve aldığınız eğitimin nasıl olduğu da, konuşmanızın belirleyicisi olacaktır.
Konuşmanın düzgün olmasındaki paylardan en önemlisi, nasıl tonladığınızla da alakalıdır. Yani sözcükleri söylerken, sesleri doğru çıkarmanız gerekmektedir. Ayrıca akıcı konuşma da, son derece önemlidir. Eğer sürekli olarak aynı sözcükleri yineliyorsanız, bu bir konuşma bozukluğu ortaya çıkaracaktır.
Ayrıca konuşurken, anlamsız sesler çıkarmakta, konuşma yanlışlarına yol açar. Bu nedenle, sözcüklerin arasına gereksiz tonlamalar koymadan, “ ee – ıı “ gibi ekler yapmadan, akıcı bir biçimde konuşmalıyız.
Konuşma yanlışlarına sebep olan sadece dili bilmemek ya da sesleri doğru bir biçimde tonlayamamak değildir. Bunun dışında, mimiklerimiz ve beden dilimizde son derece etkilidir. Bu yüzden, konuşurken bunlara da mutlaka dikkat etmemiz gerekir.