Kromozomlar mayozun anafaz 1 evresinde homolog kromozomlar anafaz 2 evresinde ise iğ ipliklerine tutunarak ayrılırlar. Zıt kutuplara doğru çekildikleri görülür, bazı durumlar ayrılmayarak aynı kutba doğru çekilirler. Genetik sorunlara yol açar. Erkeklerde ve dişilerde sendromlara yol açtığından dolayı çeşitli kalıtsal hastalıklar meydana gelecektir. En sık rastlanan Down sendromu görülmektedir.
Kromozomların ayrılmaması sonucunda ortaya çıkan hastalıklar:
Down sendromu: Fazladan 1 kromozomu olduğundan dolayı 47 kromozomludur. 21. Kromozoma sahip bireylerde görülen kalıtsal hastalıktır. Down sendromlu bir çok hasta bulunmaktadır. Fiziksel tedavi yöntemleri ile tedaviler uygulanmaktadır.
Petu sendromu: Fazladan 13. kromozoma sahip olan kalıtsal hastalıklardır.
Edwards sendromu: Fazladan 18. kromozoma sahip kişilerde görülmektedir.
Süper dişi Sendromu: 47 kromozom taşıyan dişi bireylerde görülür. (44 + XXX) Normal görünüme sahip süper dişi sendromu doğurgan değildir. Normal kişilere göre dişilerde 2 kat daha fazla zeka geriliğine sebep olmaktadır.
Klinefelter Sendromu: 47 kromozoma sahip erkeklerde görülmektedir. (44 + XXY) Erkeklerde uzun boylu, uzun kollu veya bacaklı, kas yapısı zayıf, ince sesli, kısır ve zeka geriliğine yol açar.
Turner Sendromu: 45 kromozoma sahip kadınlarda görülmektedir. (44 + X0) Boyun ve çevresinde kalın deri kıvrımlarına sahiptirler. Normalden daha kısa boyu, kısa ve küt parmaklı olurlar.