Okul kuralları düzenleyici ve denetleyici işlevi görür. Toplum içinde herkes kurallar çerçevesinde yaşamını sürdürür. Kuralların olmaması kaosu, kargaşayı ve sorunları beraberinde getirir. Düzenin devamlılığı için eşit ve adil kural konmalı, herkes için geçerli olmalıdır. Okullarda kurallar öğrencilerin öğrenimine destek olduğu kadar yaşamına destek sağlar.
Kurallar yaptırım gücüne sahip olduğundan herkes kuralları benimser. Okulda kurallar olmasaydı herkes istediği saatte derse girer çıkar, okula getirilmemesi gereken teknolojik aletler getirir, öğrenciler arasında kavga, sınavlarda kopya çekme gibi durumlar olurdu. Kuralların olması öğrencilerin eğitiminin sağlıklı bir şekilde alınmasını sağlıyor. Eğitimin ve öğretimin sürdürebilmesi için gereklidir. Kurallara uymak kendimizi tanımamıza, iş hayatına atıldığımızda başarıyı yakalayabilmemizi sağlar. Okulda öğrenciler barış ve huzur içerisinde yaşamını sürdürür. Huzur ortamında kalırız kendimizi iyi hissederiz.
Okul kurallarının olmaması herkes için olumsuz etki yaratırdı. Öğretmen dersi anlatamaz, öğrenciler dersi dinleyemez, başarı seviyemiz düşerdi. Kimse dersten bir şey anlamadığından dolayı boşa gidip gelirdik. Öğrenciler birbirinizi rahatsız edeceğinden kötü örnek olurlardı. Lise, üniversite hayatında başarısız olur meslek sahibi olamazdık. Kurallar sayesinde düzenli dersi dinler, sınavlarımızda başarıyı yakalar, burs kazanır iyi bir geleceğimiz olur.