Saltanat Nedir Kısaca Hakkında Bilgi

Saltanat, bir ülkenin yönetiminin imparatorluk ya da hanedanlık (aile) tarafından yönetilmesine denir. Bu sisteme monarşi adı verilir. Ülke yönetiminde iktidar tek bir kişide toplanmasıdır. Krallık ve padişahlık ile aynı sistemdir.

Ülke yönetimin tek bir kişinin iradesinde olması o ülkenin geleceğini tehlikeye atar. Tarihimizde kurulan bir çok devlet saltanat yönetimine benzer monarşi ile yönetilmiştir. Osmanlı, Selçuklu ve daha bir çok imparatorluklar vardı. Devlet anlayışını benimseyemeyen insanlar tarafından ülkenin yönetimi tek iradede toplanmıştır.

Saltanat sistemi ülkemizde TBMM tarafından 1 Kasım 1922’de hilafetten ayrılarak kaldırılmıştır. Osmanlı devletinin babadan oğula geçen yönetim anlayışı son bulmuştur. Yerine Türkiye Cumhuriyeti kurularak ulusal bir devlet haline geldik. Ülke yönetiminde söz sahibi halkın hür iradesine bırakılmıştır. Seçme ve seçilme hakkı ile yönetime gelen insanlar devletin iradesine sahip olacak şekilde düzenlenmiştir. Cumhuriyet ve demokrasi ülkenin geleceğini belirlemiştir.

Saltanatın kaldırılmasını nedenleri

Saltanatın ulusal egemenliğe ters düşmesi.
Osmanlı Devletinin, TBMM hükümeti yanında Lozan görüşmelerine çağrılmasının Türk Milletinin çıkarlarına ters düşmesi.
İstanbul Hükümeti ve padişahın milli mücadeleye engel olma çabası.
Bir ülkede iki hükümetin bulunmasının iç karışıklara yol açabilecek olması.
TBMM hükümetinin karşısında itilaf devletleri ile padişahın beraber bulunması.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir