Tarihçi sözlü ve yazılı olarak geçmişi araştıran, tarihe tek bir bakış açısı yerine bir çok noktadan bakmaktadır. Tarihçi gibi düşünen insanlardan toplum oluşsaydı tarih dahi değişebilirdi. Olay ve sonuç ilişkisi arasındaki bağı fark eden ve olayların gelişimleri hakkında doğru yorumlama kabiliyetlerine sahip olurdu.
Tarihçiler bildiği en doğrulardan birisi tarihin tekerrürden ibaret olduğu olmuştur. Tarih geçmişten bugüne yaşanan olaylara ev sahipliği yapmış geleceğin yol göstericisi olmuştur. Savaş, barış, ihanet her şeyi kendi içinde barındırır. Yaşananlardan insanların tanınması ve nasıl davranacakları az çok anlaşılmaktadır. Karanlıktaki bir mağarada meşale olarak bize yol gösterir.
Tarihle uğraşan ve araştıran bilim adamlarına tarihçi denir. İnsanları tanır ve tarihi değiştiren unsurlara çeşitli yönlerden bakarak yorumlar. Olayların gelişim açılarını öğrenerek getirilerini hesaplar. Düşüncelerini paylaşarak bir çok alandan yararlanıp kararlarını belirterek tarihi değiştirecek o belgelerin sunumunu yaparlar. Tarihi tanımak için bakış açısının değiştirilmiş olması gereklidir.