Türk Tarih Kurumu (TTK), Türk tarihini araştıran ilk resmi kurumdur. Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleri doğrultusunda 12 Nisan 1931 yılında kurulmuş araştırma kurumudur. 1983 yılında Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’na bağlı olarak hizmetlerine devam ettirir hale gelmiştir.
28 Nisan 1930 yılında Türk Ocakları2nın VI. Kurultayının son oturumunda Atatürk’ün direktifi üzerine Afet İnan 40 imzalı bir önerge sunar “Türk tarihi bilimsel olarak araştırmak üzere heyet kurulması istenir”, 16 kişilik heyet ilk toplantısı 4 Haziran 1930 tarihinde yaparak yönetim kurulu ve üyelerin belirlenmesi sağlanmıştır. Türk Tarih Kurumunun ilk temelleri atılmış oldu.
Türk tarihi asırlar öncesinden günümüze geldiğinden dolayı zengin bir tarihi olmaktadır. Araştırılması ve kültürel zenginliklerin ortaya çıkartılması adına faaliyetlerini devam ettirdi. Çeşitli kaynaklardan yararlanarak Türk tarihinde yaşanan olaylar ve olguların takibi yaparak geçmişten günümüze kalan eserler üzerinden yola çıkılarak tarihimizi aydınlatmak misyonu ile hareket etmiştir.
Kurum çalışmaları dönemin Cumhurbaşkanı olan Atatürk tarafından bizzat takip edilerek ilgilenilmiştir. Toplantılara Atatürk’te katılarak kurumun devamlılığı sağlandı. Cumhurbaşkanları Türk Tarih Kurumunun koruyucu başkanı olarak katılarak değer katmıştır. Türk tarihinin araştırmaları gelişmesi Atatürk için oldukça önemli kabul edilmiştir. Atatürk’ün vasiyetinde yer alan bilgilere göre İş Bankası’ndaki hisselerinin gelirinin yarısı (TTK) devredilmiştir.
Türk Tarih Kurumu, 7 Kasım 1982’de kabul edilen Anayasa doğrultusunda 134. maddesi gereğince Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde dahil edilerek çalışmalarına buradan devam etmiştir.