Ülkemizde bölgelere ve mevsimlere göre üç çeşit iklim görülmektedir. Akdeniz iklimi, Karasal iklim ve Karadeniz iklimi olmaktadır. Bunlar birbirleri arasında değişkenlik gösterirler.
Akdeniz İklim; Yaz ayları sıcak ve kurak geçer, kışları ılık ve yağışlı geçen iklim tipidir. Ekvatora yakın bölgelerde görülmektedir. En sıcak zamanları 28-30°C, en soğuk zamanlarda 8-10°C’dir. Soğuğun etkisi çok nadir olarak görülür. Yıl boyunca yağışlı olmasından dolayı don olayları nadiren görülmektedir. Bitki örtüsü maki olup yaz aylarında kendisini gösterir.
Karasal İklim; Kıtaların orta kısımlarında görülür. Deniz kıyılarından uzak olan yerlerde etkilidir. Kışları soğuk ve karlı, yazın sıcak ve kurak geçer. Ülkemizde İç Anadolu kesimlerinde daha çok görülmektedir. Denize kıyı olmayan bölgelerde etki gösterir. Kışları erken başlar ve kış boyuna karlar yerde kalır. Nem oranı az olmasından sıcaklık fazla hissedilmez.
Karadeniz İklimi; Karadeniz’e kıyı olan kesimlerde görülür. Okyanussal iklim veya ılıman deniz iklim olarak görülür. Her mevsim yağışlı seyrederek, doğu Karadeniz bölümünde daha fazla yağış görülür. Kar çok nadiren düşer yada düşmez. Yıllık yağış miktarı 2000-25000 mm’dir. Orta kesimler en çok yağışı alır. Yıllık ortalama sıcaklığı 13-15°C arasında görülür. Temmuz ayı ortalarında 21-23°C ulaşır. Yıllık sıcaklık farkı 13-15°C’dir.