Belli bir bölgenin nüfusu 10.000’in altında olduğu yerler kırsal yerleşim alanı kabul edilmektedir. Tarım, hayvancılık faaliyetleri geçim kaynaklarıdır. Kırsal yerleşim yerlerinde sanayileşme olmadığından dolayı nüfusları da yetersiz kalıyor. Konargöçer hak ve yaylacılık faaliyetler aktif şekilde sürdürülmektedir. Ülkemizde 35 bin köy yerleşmesinin olduğu nüfus sayımlarına göre tespit edilmiştir.
Toplu yerleşme alalarında su kaynaklarının az olmasından dolayı evler yakın yapılmıştır. Su boru hatlarının birbirlerine iletilmesi için yakın ev yerleşimi sağlanmıştır. İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bu tür yerleşmeler bulunmaktadır.
Dağınık yerleşme su kaynağının bol ve fazla yağış alan birbirlerinden uzak olan yerleşim yerleridir. Örneğin buralar Karadeniz bölgesinde daha çok olur. Yerleşim dağınık olup yaygın şekilde devam etmektedir.
Köy altı yerleşmeleri çiftlik, mezra, kom, divan, oba, yayla gibi yerlerdir. Köylerden küçük yerleşim yerleridir. Hayvancılık faaliyetleri yapılarak geçim sağlanır.
Köyler toplumsal, ekonomik coğrafi ve nüfus özellikleri ile şehirlerden ayrılıp düşük nüfusa sahiptir.