Ülkemizde Yaşanmış Doğal Afetler Nelerdir

Ülkemiz konum olarak üç tarafı denizlerle çevrili ama doğa afetler bakımından oldukça zorlu dönemler geçirmiştir. Tarih boyunca deprem, orman yangını, çığ, sel gibi felaketlerle mücadele etmiştir. Yaralarını aradan geçen yıllar boyunca sarmayı anca başarmıştır. Türk toplumu için önemli dönemlerden birisi olmuştur.

Ülkemizde çığ kar katmanının kalınlığı ve ona etki eden nedenlerden dolayı kaymasıyla kendisini gösterir. Çığ görüldüğü yerler Tunceli, Bingöl, Bitlis, Erzurum ve Van’da sıklıkla görülmektedir. Arazinin yokuş olmasından dolayı çığ oranları daha çok görülür. Enf azla Ocak ve Şubat aylarından %30’luk kısımlarda görülmektedir.

Orman yangınları hava sıcaklıklarının artması ile kendisini daha çok göstermektedir. İnsanların dikkatsiz davranışlarından dolayı piknik ve ormanlık alanlarında başlayan yangınlar yayılır. Ormanlara atılan çöpler güneş ışınlarını yansıtması sonucunda dahi yangın çıkartabilir.

Marmara ve Karadeniz bölgesinden uzanan fay hattı yüzünde risk bölgesinde yer alıyor. Ülkemizdeki en büyük deprem 26 Aralık 1939 Erzincan’da olmuştur. Bir gecede 33.000 kişi hayatını kaybetti.

17 Ağustos 1999 yılında merkez üssü Gölcük’te olan depremde Türkiye’nin kalbinden vuruldu. Yaşanan depremde resmi rakamlara göre en az on bin kişi gösterilirken söylentilere göre 20 30 bin kişiye yakın hayatını kaybeden olmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir