Üretimin olduğu bir ülkede dış ülkelerle ticareti yoğunluk içerisinde olarak ekonomik anlamda kalkınma gösterir. Ülkede üretilen mal ve hizmetlerin ürün olarak üretilmesine “üretim” denir.
Üretim ile kalkınma birbirlerini tamamlar. Ülke kalkınmasında üretimin gelişmesi ekonomik faaliyetlerinde gelişmesini etkiler. Üretim yapılmayan ülkede ekonomi seviyesi düşük seyrederek sorun yaşanır. Milli gelirin elde edilmesi için üretim oranı gereklidir. Üretim faaliyetlerinin yürütülmesi gelişmiş bir ülkeyi gösterir. Dış ülkelerden mal alması kısıtlanırken satışları yükselerek kazançlarının artmasında yardımcı olur. Ticari faaliyetlerin gelişmesinde etin rol üstlenerek gelişmeleri mümkündür. Üretim ile kalkınma birbirlerine bağlı şekilde gelişimlerini gösterirler.
Üretim ve kalkınma doğru orantılı olduğunu gelişmeler ile görebiliriz. Üretimi yüksek olan ülkelerde kalkınma yüksek olarak faydalanılır. Kalkınma için üreten bir halk olduğu müddetçe gelişme görülür. Üretmeyen ülkeler ise dışa bağlı kalarak kaynakları tükenmeye başlar.