Kişilerin doğru konuştuğundan emin olunmak istenildiği takdirde şüpheleri gidermek hiç de zor değildir. Bu noktada yalan makinesi devreye girmektedir. Yalanı ortaya çıkaran elektronik aygıta yalan makinesi denilmektedir. Yalan makinesi ilk olarak ABD yapımı filmlerde karşımıza çıkmıştır. Akabinde ise hayatımızda en çok ihtiyaç duyulan dürüstlüğün garanti belgesi olarak hayatımızda yer almaya başlamıştır.
Bir makinenin, insanın doğru söyleyip söylemediğini belirlemesi çok uçuk bir düşünce olarak görülse de bilişim çağında bu durum mümkün hale gelmiştir.
Makine Değil, Vücut Tepkileri Ele Veriyor
Yalan makinesinde değişen sensörler bulunmaktadır. İlk akla gelen mantıktaki gibi tahmini ya da gelecekten mesaj veren bir makine değildir. Yalan makinesinin çalışma prensibinin bilimsel mantığa dayanan açıklaması bulunmaktadır. Nefes alış hızı, terleme, nabız yalan makinesinin rapor vermesinde belirleyici etkendir. Aslında insanı ele veren yine kendi vücudu olmaktadır. Vücutta meydana gelen tüm değişimler kayıt altına alınmaktadır.
İlk aşamada basit sorulara verilen tepkiler kayıt altına alınmakta, sonrasında asıl sorulara geçilmekte ve elde edilen vücut tepkileri, ilk andaki tepkilerle karşılaştırılmaktadır. Yalan makinesinin çalışma prensibi bundan ibarettir.