Yavuz Sultan Selim’in Doğu Siyasetinin Amacı

Yavuz sultan Selim Osmanlı İmparatorluğu’nun padişahlarından bir tanesidir. Amasya’da dünyaya gelmiştir. Babası ikinci Beyazıt’tır. 24 Nisan 1512 tarihinde tahta oturma şansını yakalamıştır. Çok değerli düşüncelere sahiptir ve döneminde çok önemli fetihlere imza atmıştır. Çok büyük zaferler kazanmıştır ve döneminin sevilen padişahlarındandır. Mısır, İran gibi önemli yerleri fethetmiştir. Osmanlı devletinin en değerli padişahlarındandır. Devletin gücüne güç katmıştır. Yavuz Sultan Selim birçok değerli düşünceye, siyasete sahiptir. Bunlardan biri de Doğu siyasetidir. Bu Siyasetin birçok amacı vardır.

Doğu Siyasetinin Amacı Nedir?
Genel olarak Doğu siyasetinin amacı Osmanlı devletini genişletmek, büyütmek, geliştirmektir. Doğuda yer alan Safavi devletini yok edip Türkistan devletine ulaşmak ve dönemin en önemli ticaret yollarından biri olan ipek yoluna tam olarak hâkim olmak bu siyasetin amaçları arasında yer almaktadır. Bunun dışında çıkmış olduğu Mısır seferi esnasında Memlük devletini işgal etmek ve böylelikle İslam dünyasının geneline sahip olmak da doğu siyasetinin amaçları arasındadır.

Ayrıca dönemin en önemli ticaret yolları arasında yer alan baharat yoluna hâkim olmak Doğu siyasetinin amaçları arasında yer almaktadır.

Yavuz Sultan Selim bu siyasetle beraber devletin gücüne güç katmayı, toprak almayı ve İslam dünyası üzerinde hâkimiyet kurmayı planlamaktaydı. Ticaret yolları o zamanın şartlarında çok mühimdi. Bu sebeple yollar üzerinde hâkimiyet kurmak da Yavuz Sultan Selim’in amaçları arasındaydı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir